Arne Berg

Jeg er født i 1949 og oppvokst på Gjøvik, flyttet til Oslo i 1969 for å studere realfag og har i hele mitt  yrkesaktive liv bodd i Bærum.

Tegning og maling har vært en hobby hele livet, men det er først etter at jeg avsluttet den farmasøytiske løpebanen i 2009 at akvarellmaling har vært hovedbeskjeftigelsen. Jeg er hovedsakelig autodidakt innen feltet, men har i kortere perioder dratt nytte av inspirerende veiledning fra de norske billedkunstnerne Per Morten Karlsen og Bjørn Helge Hansen samt den svenske billedkunstneren Mickan Sandelin.

Jeg hadde min første utstilling (separatutstilling) på Galleri Akvarellen i Bærum i oktober/november 2013 med 60 akvareller, en utstilling som ble svært godt mottatt. Etter dette har jeg hatt flere separatutstillinger og også deltatt på flere kollektivutstillinger. I mai 2018 ble jeg tatt opp som medlem av Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere (NFUK). Dette er en juryert prosess i to trinn.

Jeg tok min Cand. real grad i Organisk Kjemi  i 1976 og avla Dr. Scient eksamen i 1979, begge ved Universitetet i Oslo. Jeg har 30 års erfaring fra farmasøytisk industri, først som forsker i Nyegaard & Co AS (senere Nycomed)  og deretter  som forskningsdirektør i Nycomed, Amersham Health og senere GE Helthcare.

For mine bidrag innen forskning og utvikling av in vivo diagnostika for medisinsk billeddiagnostikk ble jeg i 2009 utnevnt til ridder av 1ste klasse av Den Kongelige norske St. Olavs Orden. Videre mottok jeg i 2011 Norsk Kjemisk Selskaps høyeste utmerkelse, Guldberg og Waage medaljen med samme begrunnelse.

Noen har spurt hva som får en mann med Dr. grad i kjemi og som har viet 30 år av sitt liv til forskning og utvikling i farmasøytisk industri til å velge akvarellmaling som hovedbeskjeftigelse i stedet for å ta konsulentoppdrag og/eller styreverv og bli ved sin lest?  Vel, kombinasjonen  er slett ikke unik. Det er mange med naturvitenskapelig bakgrunn med lidenskap for bildende kunst. På et overordnet nivå har forskning og billedkunst mange fellestrekk. Basis for god forskning er den gode idé. Eksperimentet er sentralt og kreativitet er en betingelse for suksess. Med et mål for øye må man lære seg til å observere, forstå sammenhenger og kombinere samt leve med at prøving og feiling er en del av det hele. Slik er også billedkunsten. I farmasøytisk industri er det mange eksempler på at nye legemidler har sett dagens lys som resultat av et tilsynelatende mislykket eksperiment (kjemien tok helt andre veier enn tilsiktet). Slik kan også skje i prosessen med det å forsøke og skape et godt bilde. Akvarellen kan til tider være lunefull  -  så vel positive som negative utilsiktede effekter kan oppstå på billedflaten.